De kerstster

rode en lichtroze kerstster

Een van de plantjes die met kerst populair is, is uiteraard de kerstster. Maar wat is het nou eigenlijk een plantje, waar komt het vandaan? En kun je er na kerst ook nog wat mee? Deze vragen beantwoorden we vandaag!

Wat is de kerstster?

De kerstster is een klein groen plantje dat vooral geliefd is rond de kersttijd. Dat heeft onder andere te maken met de kleuren (rood en groen) en de vorm (stervormig). Dat geldt niet alleen in Nederland, of in West-Europa, maar ook in vele andere landen. Volgens Wikipedia bestaat er in Mexico zelfs een kleine legende rondom de kerstster. Maar wat is het nu eigenlijk voor een plant?

De kerstster, ook wel euphorbia, wordt soms verward met de kerstroos. De kerstroos is echter een heel ander soort plantje, zowel qua uiterlijk als qua allerlei andere kenmerken. De kerstster is een bijzonder plantje. Zo is het rood helemaal geen bloem – het is een verkleurd blad. De werkelijke bloemetjes van de kerstster zijn zo klein, dat ze zelf geen insecten kunnen trekken. In het wild verkleuren daarom de groene bladeren naar rood. De gecultiveerde soorten hebben tegelijkertijd rode en groene bladeren, maar in zijn natuurlijke omgeving is het alles rood, of alles groen.

Hoewel de kerstster familie van de wolfsmelk is, en zijn sappen dus giftig zijn, werd het sap van de plant in de middeleeuwen juist gebruikt als medicijn. In het wild groeit de plant in klimaten die een stuk warmer zijn dan bij ons. Oorspronkelijk komt de Euphorbia uit Midden-Amerika, maar door het vele reizen van mensen komt de plant nu ook in het wild voor in andere landen met eenzelfde soort klimaat. In de zomer heeft de plant geen blad, omdat de natuurlijke omgeving te warm is. Kortom: ze zou zichzelf kapotverdampen.

verkleurde bladeren trekken insecten aan

De roodverkleurde bladeren van de kerstster trekken insecten aan

De kerstster na de kerst

Omdat de kerstster in kassen worden opgekweekt, moeten de kwekers in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk bloeiende planten krijgen. Daarom worden planten als deze vaak in te kleine potten gezet en heel snel opgekweekt. De plant is dan heel zwak – vergelijk het met de plofkip. Om zo lang mogelijk van uw kerstster te genieten, doet u er dus goed aan om de plant zo snel mogelijk na het kopen in een grotere pot te zetten, bij voorkeur in onbemeste potgrond. Hiermee kan hij wat aansterken.

Daarnaast zet u de kerstster na de kerst koel weg. Niet te koud, maar ook niet in de vensterbank boven een verwarming. De bloemen kunt u er het beste uitknippen wanneer hij minder mooi is, zodat de plant daar geen energie aan gaat geven. Verder is het verstandig om de plant mondjesmaat water te geven en niet te bemesten totdat hij weer begint te groeien. Wanneer dit gebeurt geeft u hem de zogenaamde kortedagbehandeling: veertig dagen lang veertien uur in het donker en tien uur in het licht. In het najaar is dit de natuurlijke daglichtcyclus in Nederland, dus dat behoeft geen extra handelingen. Het is een soort vastenperiode voor de plant. In deze periode kunt u ook weer beginnen met bijbemesting.

Wilde kerstster op theeplantage

Wilde kerstster op de theeplantage Malabar (Indonesiè)

Bronnen & andere links

Foto’s: alle uit eigen archief
Bron: eigen kennis naar ervaring
Bron: Wikipedia