Een kerstboom met kluit helpen overleven

Naaldboom in de winter

Heeft u ook een kerstboom met kluit gekocht, in de hoop dat u die de rest van het jaar in de tuin kunt zetten? Wie dat al vaker heeft gedaan komt er al snel achter: dat is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. De kans dat uw kerstboom doodgaat is dan ook vrij groot. Dat ligt niet aan u, maar aan de omstandigheden van de kerstboom. Gelukkig zijn er wel wat dingen die u kunt doen om de overlevingskansen van de boom te vergroten, al is dat natuurlijk geen garantie dat de boom ook werkelijk zal aanslaan.

Opletten bij de aankoop

Tja, opletten bij de aankoop – natuurlijk doet u dat! De boom moet de juiste grootte hebben, er een beetje mooi uitzien en natuurlijk een kluit hebben. Wanneer u uw boom in de tuin wilt zetten, is het wel handig om de kluit aan een extra inspectie te onderwerpen. Waar kunt u het beste op letten?

  1.  Heeft de kluit überhaupt wortels? Een boom-met-kluit staat namelijk niet per definitie garant voor een kluit met wortels. Sommige kluiten zijn heel strak langs de stam afgestoken, omdat ze doorgaans toch na de kerst bij het groene afval verdwijnen.
  2.  Wanneer de boom wel wortels heeft: heeft de kluit ook haarwortels? Hoe meer van deze wortels, des te meer vocht kan de boom opnemen en dus ook: des te beter kan de boom overleven.
  3.  Staat de boom in een pot? Dan heeft de boom meer aarde tot zijn beschikking, waardoor de overlevingskansen groter zijn. Let er dan wel op dat de pot ook echt groot genoeg is. De meeste mensen willen geen grote pot, dus veel verkopers zetten de bomen in een kleine pot om aan hun klanten tegemoet te komen.

De boom laten wennen

De door u gekozen kerstboom heeft zijn hele leven buiten gestaan. Hij is gewend aan de koude en vochtige lucht. Ook voor een boom is het nogal een schok om dan ineens in een warme droge huiskamer te staan. Het is dan ook een goed idee om de boom niet direct in de huiskamer te zetten, maar eerst een overgangsperiode te gunnen. Het kan al voldoende zijn omdat in een of twee stappen te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (licht verwarmde) schuur of bijkeuken voordat u de boom in de woonkamer zet.

De boom oppotten

Heeft u een boom gekocht met een kluit, dan kan het zeker lonen om de boom op te potten. De meeste mensen willen geen grote pot in de woonkamer, maar met een mooie doek of een leuk (papieren) kleed is dat best weg te werken. Wanneer een boom opgepot is kunt u de boom makkelijker water geven dan wanneer het enkel een kluit heeft – het water loopt dan niet over de woonkamervloer weg. Bovendien kan de boom dan in de pot blijven staan tot hij goed geworteld is, zodat de overgang naar de volle grond makkelijker te maken is. Als derde voordeel droogt de kluit minder snel uit in de pot, omdat het vochtverlies minder is.

Hoe sneller (na aankoop) u de boom oppot, des te groter is de overlevingskans van de boom.

Plaats de boom strategisch

Zoals u inmiddels al enkele keren heeft gelezen, is de temperatuurschok voor de boom nogal groot. Daarom doet u er verstandig aan de boom niet te dicht bij de verwarming te zetten. Nu is dat vaak moeilijk, aangezien de beste hoekjes vaak bij ramen zijn en radiatoren doorgaans onder de vensterbank zijn geplaatst. Maar misschien is er ook wel een leuke plek langs een andere muur, of ergens bij een deur?

Zet de boom niet direct in uw tuin

Na de feestdagen is het verleidelijk om de boom direct in de tuin te zetten. Toch is het misschien verstandiger om dat niet te doen. Allereerst vanwege de nieuwe temperatuurschok (plaats de boom weer een of twee weken in een iets koelere ruimte) maar ook omdat de wortels over het algemeen nog niet goed genoeg zijn. Daarom kan het verstandig zijn de boom een of enkele jaren nog in pot te laten.

Dat klinkt lastig, maar het heeft ook zo zijn voordelen:

  • De boom is volgend jaar makkelijker weer naar binnen te halen als kerstboom.
  • De boom wordt, zeker in het begin, niet zo groot als in de volle grond.
  • U kunt de boom beter voorbereiden op de kerstdagen, door hem bijvoorbeeld langer te laten wennen aan wintertemperaturen.
  • Bij het planten van een boom in de winter kan de boom niet genoeg voedingsstoffen opnemen. Daardoor wordt de boom zwakker in plaats van sterker waardoor de overlevingskansen kleiner worden. Wanneer u de boom toch zo snel mogelijk de grond in wil hebben, kunt u dat het beste in de lente doen. Vergeet dan niet de boom de eerste jaren extra water te geven! Zeker naaldbomen hebben veel vocht nodig.