Fuchsia Oosje

Fuchsia Oosje

Soort: Fuchsia Oosje
Type: Encliandra
Veredelaar: Van de Grijp
Jaar: 1973
Land: Nederland
NKvF-nummer: Onbekend
AFS-nummer: Onbekend
Kruisingsouders: ♀ Onbekend x ♂ Onbekend
Groeiwijzer: Staand
Bloeitijd: indien warm genoeg: jaarrond
Overig: mogelijk synoniem is Lady’s Eardrops

Meer over Oosje

Ondanks de rijke bloei van deze fuchsia blijft het een vrij onopvallende plant. De bloemetjes zijn namelijk slechts zo’n 8 millimeter lang en enkele millimeters breed. De schattig ogende bloemetjes zijn donker roze tot rood van kleur met een ongelooflijke aantrekkingskracht voor bijen, hommels en andere kleine bestuivers. In een goede zomer zit de plant soms dan ook vol met allerlei kleine gevleugelde beestjes die op het nectar afkomen. Zo word deze toch wat saai ogende fuchsia ineens een heel bijzondere plant voor de liefhebber van het kleine leven in de tuin en voor hen die hun steuntje willen bijdragen aan het milieu.

Na de bloei krijgt Oosje donkerpaarse tot bijna zwart gekleurde bessen, die ongeveer even groot of iets groter worden als de bloem. De plant kan er helemaal vol mee hangen. Deze besjes zijn goed eetbaar maar wel wat smakeloos. Wel geeft het een leuk effect voor kinderen omdat de mond er helemaal blauw van kleurt, als donkere inkt.

Knop Oosje

Een knop van Oosje

Verzorging

Oosje is erg makkelijk te vermeerderen, zowel door te zaaien als door te stekken. Houd er wel rekening mee dat wanneer u Oosje zaait, de nieuwe plantjes nooit hetzelfde zijn als de moederplant. Ze kunnen er wel eens heel anders uit kunnen zien omdat Oosje niet zaadvast is. Bij stekken krijgt u uiteraard wel altijd precies hetzelfde soort terug. Als uw jonge plantje eenmaal goed geworteld is, houdt ze van een halfzonnige plaats en kan ze goed tegen een windstootje. Deze fascinerende fuchsia kan het hele jaar door bloeien als het maar warm genoeg is. Door de sterke sprietige groei is het zeker wel aan te raden om haar zo nu en dan stevig terug te snoeien. Als dat in het najaar gebeurt is het aan te raden om haar te overwinteren in een koude kas en minimaal 1 keer te toppen.

Al met al is Oosje een bijzonder leuke en makkelijke plant waar veel verschillende soorten verstuivers op afkomen. Wel is het uiterst belangrijk geen gewasbeschermingsmiddelen (gif) te gebruiken bij dit soort planten omdat bijen en veel andere bestuivers hier erg gevoelig voor zijn. Wanneer u kinderen in uw omgeving heeft die de bessen graag eten zijn dergelijke middelen ook zeer af te raden.

Bronvermelding

Cultivarlijst NKvF – Beschrijvings- en determinatiegroep – uitgave in eigen beheer – 1994