Fuchsia Straat Magelhaen

Soort: Straat Magelhaen
Veredelaar: dhr De Boer
Jaar: 1997
Land: Nederland
NKvF-nummer: 4292
AFS-nummer: 3824
Kruisingsouders: ♀ F. Perscandens x ♂ F. Procumbens
Groeiwijzer: hanger
Bloeitijd: juni-oktober (indien warm genoeg: jaarrond)

Straat Magelhaen

Wanneer u denkt aan Fuchsia’s, denkt u waarschijnlijk aan bloemen met felle kleuren: roze, oranje, purper, wit en rood in allerlei schakeringen. Wellicht denkt u aan meerdere kleuren in één bloem. Waar de meeste mensen echter niet aan denken, is aan een groene plant met geelbruine bloemen – een kleur die bovendien ook overgaat in groen.
Toch zijn dat de kleuren van Straat Magelhaen.

Deze mooie, winterharde fuchsia is op het eerste gezicht weinig bijzonders. De bloemen zijn vrij klein en, zeker voor een fuchsia, relatief onopvallend gekleurd. De blaadjes zijn ook vrij klein en ze lopen rond. Het plantje groeit bossig, maar daarmee is alles gezegd. Toch?

En toch, wanneer u verder kijkt zult u zien dat dit op het oog onbetekenende plantje iets heel bijzonders is. Allereerst die gele kleur. Er is maar één fuchsiasoort die echt geel is, en dat is de F. Procumbens. Straat Magelhaen heeft deze kleur gedeeltelijk overgenomen van zijn vader, al is het meer geelbruin. Deze kleur gaat bovendien over in groen. Dat op zich is al heel bijzonder. Daarbij komt dat hij de kleur van zijn stuifmeel ook heeft overgenomen van de vaderplant: het is één van de weinige fuchsia’s met blauwpaars stuifmeel.

Maar er zijn meer bijzonderheden. Bijvoorbeeld: deze fuchsia heeft geen kroonbladen. Dat betekent dat ze, zogezegd, het ‘rokje’ missen waaraan we doorgaans een fuchsia herkennen. Nog zoiets: de bladeren van deze fuchsia krijgen in de volle zon een bruine gloed. De bessen zijn, zowel relatief als absoluut, zeer groot. Deze ovalen bessen worden makkelijk 1,5 tot 2 cm lang, wat voor de meeste fuchsia’s (ook de grote soorten) aan de lange kant is.

Deze winterharde fuchsia staat in de gids van de Nederlandse Kring van Fuchsiavrienden (NKvF) te boek als hanger. In feite is het vooral een kruipend soort, waardoor de plant in een pot over de rand zal gaan hangen. Omdat Straat Magelhaen lekker bossig groeit, kan dat een leuk effect opleveren wanneer u de plant werkelijk in een hangpot ergens ophangt. Door de lente en zomer heen kunt u genieten van de bijzondere blaadjes en de bloemen, en later in het jaar van het rood van de bessen.

De ouders van deze plant komen oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland. Magelhaen is dus zeer geschikt voor een mild zeeklimaat, en wat minder voor onze wisselende seizoenen. Hier in Nederland is de bloeitijd grofweg van juni tot oktober – afhankelijk van de weersomstandigheden kan dit eerder beginnen of later eindigen.

Kweken en verzorgen

De fuchsia Straat Magelhaen is een bijzonder makkelijk plantje. Het belangrijkste dat u moet weten is dat deze plant bloeit op oud hout. Dat betekent dat u, wanneer u elke zomer bloemen van deze plant wilt, het eerste jaar slechts een deel van de plant dient te snoeien. Het jaar daarop groeien de bloemen op het ongesnoeide gedeelte. Aan het eind van het jaar, wanneer u de plant binnen zet, snoeit u alle takken waar dit jaar bloemen aan zaten. Volgend jaar groeien ze dan op de andere takken (dus die dit jaar niet gebloeid hebben).

Ondanks dat de ouders uit het zuidelijke Nieuw Zeeland komen, is Straat Magelhaen een winterhard plantje. Daarom kunt u het prima in de volle grond zetten, mits u niet per se bloemen wil. De plant vriest namelijk tot de grond toe af, en aangezien hij op oud hout groeit betekent dit dat hij in de volle grond niet zal bloeien – tenzij de zomer erg lang duurt, dan heeft u kans dat uw plant op het einde alsnog bloemen zal geven.

Al met al is Straat Magelhaen makkelijk in het kweken en onderhoud – op het snoeien na hoeft u er alleen maar voor te zorgen dat de plant voldoende water krijgt door de lente en zomer heen. Het is een robuuste, snelgroeiende en vooral ook sterke plant die prachtig bossig groeit en een verrassing in uw tuin kan zijn.

Bronvermelding:

  • Het nieuwe Fuchsia handboek – samenwerkende auteurs – serie Groenboekerij – uitgeverij Kosmos Z&K – 1995
  • Cultivarlijst NKvF – Beschrijvings- en determinatiegroep – uitgave in eigen beheer – 1994