Om de week een plant | Chlorophytum

Om de week zetten wij een leuke plant in de spotlights. De ene keer is dat een bijzondere, meer exotische plant en de andere keer een plant die iedereen wel eens gezien heeft. In deze rubriek vertellen we over kenmerkende aspecten, de verzorging of over bijzondere verhalen. Deze week gaat het over de chlorophytum, ook wel graslelie of sprietenplant genoemd.

Informatie

Officiële naam: Chlorophytum Comosum
Nederlandse naam: Graslelie, sprietenplant,
Oorspronkelijk leefgebied: tropisch Afrika en Azië
Op de foto: Chlorophytum Comosum “picturatem”

Twee bijzondere eigenschappen

De Chlorophytum is een mooie groene plant die weelderig bloeit. Bovenop groeit een bos punk-achtige bladeren, en na verloop van tijd groeien er stengels uit waaraan weer bosjes bladeren groeien. De bladeren gaan niet vaak dood, maar af en toe wordt er wel wat ververst. Daardoor heeft de Chlorophytum weinig onderhoud nodig. De bloemen zelf bloeien heel zelden, maar als ze bloeien zijn ze klein en wit.

Doordat de Chlorophytum hangende stengels heeft, staat ze heel mooi op een hoge kast, in een hangpot of op een andere plek waar ze een waterval van bladeren kan laten hangen. Daarnaast heeft de plant nog andere bijzondere eigenschappen. Ten eerste zijn katten er dol op. Wanneer u een kat heeft die niet of nauwelijks buiten komt, bijvoorbeeld op een flat, bent u vast bekend met het bakje kattengras. De meeste katteneigenaren zien dat als een noodzakelijk kwaad, maar u kunt dit ook heel goed vervangen door chlorophytum. Uw katten zullen er graag aan knagen en het staat veel mooier in de meeste huiskamers. Katten eten er over het algemeen te weinig van om de plant helemaal op te eten. Let er wel op dat, wanneer u een nieuwe plant koopt, u er een koopt waar geen bestrijdingsmiddelen in zitten!

Deze plant staat ook bekend om haar luchtfilterende werking. Naar verluidt is de NASA om deze reden erg geïnteresseerd in deze plant. Wij zeggen: doe er uw voordeel mee!

Bronnen