Om de week een plantje | Krokus

Krokus

Hoe heerlijk is het, als de winter vertrekt en de lente zich aandient? De bomen worden groen, gras wordt dikker en voller, vogels beginnen van zich te laten horen en vooral: het zonnetje begint te schijnen. Kortom: de natuur leeft weer helemaal op! De krokus doet ook mee: als typische lentebloem is het een van de eerste kleurige verschijnselen in tuinen en in het wild.

Groei van de krokus

De krokus is een vast bolgewas. Met zo’n 90 soorten verspreidt het plantje zich over Europa, Noord-Afrika en gematigd Azië. De krokus behoort tot de  lissenfamilie, waartoe onder andere ook de iris behoort, maar ze lijken niet erg op elkaar. De bekendste kleuren van de krokus zijn paars/blauw en geel, maar er zijn ook witte en roze. Een bijzondere soort krokus is de saffraankrokus. De meeldraden van deze soort zijn de saffraandraden die in vele gerechten worden gebruikt zo zorgt het bijvoorbeeld voor de gele kleur van gele rijst.

Het groeien van de krokus begint bij de bol onder de grond. Uiteindelijk vormt zich boven de grond een kelkvormige bloem. De kleur kan heel erg variëren. De krokussen kunnen worden onderverdeeld in lente- en herfstbloeiers. Het grasvormige blad heeft vaak een zilverwitte middenstreep.

Saffraankrokus

Saffraankrokus in de grond

Cultivatie

De krokussen die in Nederland groeien, zijn meerjarige planten. Ze zijn ook winterhard, en doen het dus goed in koudere gebieden. In warmere gebieden kan men de krokus het beste in een pot doen en dan in een koele omgeving zetten. Wanneer u in een koude omgeving, zoals het Nederlandse klimaat, krokussen wilt kweken, kunt u het beste de knollen aan het begin van de herfst planten. Dit gebeurt in een vochtige grond in de volle zon of in de halfschaduw. Let erop dat de grond goed vocht doorlaat, zodat de bol niet gaat rotten. Krokussen bloeien tegen het einde van de vorstperiode. Dit betekent dat ze doorgaans tussen half februari en half maart hun kleurenpracht laten zien.

Krokussen worden vaak verkocht met meerdere bolletjes in een potje. Het is zeer goed mogelijk om deze bollen na de bloei in de volle grond te zetten. De krokus breidt zich niet snel uit, maar groeit doorgaans wel in een groepje. Dat levert prachtige bosjes kleur op in uw tuin. Wordt de groep voor u te groot, dan kunt u ze uit de grond scheppen en de bolletjes weer per stuk of in kleinere groepjes uitplanten. Staan ze eenmaal in de volle grond, dan hoeft u de bollen er niet meer uit te halen om ze op te bergen voor het volgende jaar.

Bronnen:

  • Foto saffraankrokus: pixabay.com
  • Wikipedia.org – lissen en krokussen (geraadpleegd ma 6-2-2017)
  • H. van Dijk & Marcel Kurpershoek, Geillustreerde bloembollen encyclopedie, 2002
  •  RHS Royal Horticultural Society Royal Horticultural Society, 12 maanden in de tuin, 2015