Uitgelicht | IJzersulfaat

Fortuin ijzersulfaat

Zodra de winter op zijn retour is, is het moment aangebroken om ijzersulfaat te gebruiken op uw gazon. Wij krijgen in deze periode veel vragen over dit product, en ook op internet worden er veel vragen gesteld die zelden een bevredigend en compleet antwoord krijgen. In dit artikel willen wij ingaan op de belangrijkste vragen omtrent ijzersulfaat.

Wat is ijzersulfaat?

IJzersulfaat (bijvoorbeeld Fortuin IJzersulfaat), ook wel ferrosulfaat genoemd, is een meststof die de groei en kleur van planten, waar onder natuurlijk ook grassen, bevordert. IJzer(sulfaat) speelt een belangrijke rol in de ademhaling en fotosynthese van een plant. Het is een essentiële bouwsteen voor het bladgroen. Bladgroenkorrels zijn op hun beurt weer de fabriekjes die de werkelijke brandstof (glucose) voor de plant produceren.  IJzer maakt de plant dus groener en sterker en bevordert de groei. Het is dan ook een essentiële meststof voor alle planten.

Naast de bemestende werking heeft ijzersulfaat ook een heel sterk mosdodend effect. U hoeft, wanneer u het gras bemest met ijzersulfaat, dus geen aparte mosdoder te kopen. IJzersulfaat is een kunstmest, geen gewasbeschermingsmiddel. Hoewel het wel gebruikt wordt in (of als) mosdoder, mag het niet als zodanig verkocht worden. Wel is ijzersulfaat bij de meeste mosdoders het voornaamste ingrediënt. Een dergelijk product heeft dan een certificaat en is wettelijk gezien een gewasbeschermingsmiddel en geen meststof. Feit blijft echter dat de producten soms bar weinig verschillen, of zelfs helemaal niet.

Gebruik van ijzersulfaat

Om een gazon mooi groen te krijgen kan men ijzersulfaat gebruiken. De hoeveelheid is afhankelijk van hoeveel ijzer er al aanwezig is in de grond en in de plant. Een ijzertekort is te herkennen aan necrose in de jonge bladeren. Necrose betekent dat er cellen zijn afgestorven in een levende plant. Dit kan te herkennen zijn aan blad dat verkleurt. In extreme gevallen kleurt het blad bijna wit, terwijl de nerven nog groen zijn.

ijzertekort

Links: ijzertekort in gras; rechts: ijzertekort in een bonenplant.

In het voorjaar strooit u ongeveer 0.75 kilogram ijzersulfaat per 100m2. Wanneer er een tekort aan ijzer optreedt, kan de bemesting worden opgevoerd tot 1.25 kilogram per 100m2. Wat belangrijk is om te weten, is dat er bij snelgroeiende planten door een te traag transport een gebrek kan ontstaan. Dit betekent niet meteen dat er een tekort in de grond is, maar dat de plant het minder snel kan opnemen dan dat hij het nodig heeft. Wees dus voorzichtig met de hoeveelheden die u strooit, want een overschot aan ijzersulfaat (of bemesting) kan schadelijk zijn voor de plant en de omgeving. Een overmaat aan ijzer(sulfaat) leidt tot een paarsrode verkleuring van de bladranden en zorgt vaak ook voor mangaangebrek. Een gebrek aan mangaan uit zich door bladontkleuring, ofwel het blad wordt geelgroen.

IJzersulfaat als mosdoder

Zoals al eerder gezegd, wordt ijzersulfaat vaak ingezet als mosdoder in het gazon, ook al mag het niet als zodanig verkocht worden (tenzij het verpakt is als een goedgekeurd gewasbeschermingsmiddel). Dit neemt niet weg dat het een voor veel mensen prettige bijwerking van deze meststof is. Het mos krijgt een zwarte kleur en zal uiteindelijk afsterven. Dat betekent echter niet dat u dan klaar bent. Het mos wordt gedood, maar het strooien van ijzersulfaat lost op geen enkele manier het onderliggende probleem op. Mos groeit namelijk vaak op plekken waar het gras niet goed groeit, zoals op natte plekken en op schaduwplekken. Om te zorgen dat het mos weg blijft is het belangrijk om door bijvoorbeeld zeewierkalk te strooien de PH van de grond weer op peil te brengen. Daarna is het belangrijk om te verticuteren en te bemesten met een organische meststof. Zo geeft u het gras een gezonde start en voortgang en kunt u het mos dus voor blijven. Het gras minder kort maaien helpt ook.

Voor schaduwgazons zijn er overigens speciale gazonzaadmixen van onder andere Advanta te krijgen. Houd er rekening mee dat er, zeker in de schaduw, altijd een strijd blijft tussen gras en mos. Verticuteert u op tijd en zorgt u dat het gazon gezond is, dan geeft u het gras een grote voorsprong op het mos. IJzersulfaat blijft ook dan een belangrijke meststof voor het gras.

Waarschuwingen

Let er wel op dat u ijzersulfaat niet op stenen, bestrating en dergelijke strooit, daar dit roestplekken veroorzaakt. Wanneer iemand (mensen of dieren) vochtig gras betreedt na het strooien en vervolgens weer de bestrating betreedt, kan ook dit roestplekken veroorzaken op de bestrating, of zelfs op vloeren binnenshuis als er voldoende aan de voeten blijft kleven. Het is om deze reden aan te raden het gras 4 à 6 weken niet te betreden, vooral wanneer u een mooi betegeld terras of een netjes bestraat pad heeft.

IJzersulfaat kan ook opwaaien en dan ingeademd worden. Dit is erg ongezond. Daarom kunt u, voor uw eigen veiligheid, het beste handschoenen aandoen en een mondkapje opzetten tijdens het strooien. Voor de regen strooien is dan ook geen overbodige luxe, om het stuifgevaar na het strooien te beperken. Wanneer u het helemaal veilig wil doen en bovendien het hoogste rendement wilt hebben voor uw gazon, kunt u het beste het ijzersulfaat in een gieter mengen met water en dit  dan uitgieten.

Kortom:

Uw gras wordt groener dan dat aan de overkant door een bemesting met Fortuin IJzersulfaat. Tevens heeft het een sterk effect tegen mos in het gazon. Zo slaat u twee vliegen in één klap.

Relevante producten

Bekijk dit product in de webshop: www.plantmania.nl/ijzersulfaat-5kg-helpt-ook-tegen-mos-in-het-gazon.html

Bronnen:

  • T. de Beijer – “Verkeerd bemesten kan alles verpesten” – artikel uit Vakblad voor de Bloemisterij #44 (jaar van uitgifte:2000)
  • H.W. van Pol – Bemestingsleer in de tuinbouw – 1e druk
  • overheid.nl – regels omtrent gewasbescherming (geraadpleegd di 31-01-2017)
  • Etiketten van diverse merken op ijzersulfaat gebaseerde producten.
  • Wikipedia.org – pagina over ijzersulfaat (geraadpleegd di 31-01-2017)